Baba horoszkóp

A bak gyermek (Dec. 22-Jan. 20.)

Bak csemeténk igazi titokzatosság lehet számunkra. Úgy méreget szigorú, tágra nyílt szemeivel, hogy olyan érzésünk támad, mintha mi magunk lennénk gyermekek. Az előző jegy, a Nyilas szülötteinek szétszórtságával ellentétben, a Bakoknak fegyelem a harmadik nevük. Az ösztönös megértés és fegyelemszükséglete miatt fontos, hogy rendszerességet vigyünk a Bak csöppségek életébe. Úgy, mint a másik két, Föld jeggyel rendelkező Bika és Szűz, ennek az apróságnak is kézzelfogható tervszerűségre van szüksége, ami alapján élheti az életét.
A Bak gyermek kicsi korától kezdve, mindenben, amit tesz, a sikerre áhítozik.
A Bak szimbóluma a hegyi kecske. Ahogy fejlődik, felfedezhetjük rendíthetetlen természetét ennek az apró teremtménynek. Bármely feladatnak felkapaszkodik a tetejére, biztosan és türelmesen ,mindig elérve célját. Sejthetjük, hogy ez a baba gyorsan szökik felfelé a fejlődési létrán. És így is van.
Elsők között van, amikor megtanul járni, beszélni, rajzolni és festeni. Szereti látni a munkája gyümölcsét, s ez a tulajdonság élete végéig elkíséri. Felmerül a kérdés, vajon hol is tudnánk segíteni szilárd, eszes, majdnem tökéletes Bak gyermekünknek. Igen, csak „majdnem tökéletes". Jóllehet, óriási gyakorlati képességgel, fegyelemmel és figyelemmel bír, mégis létezik valami, aminek híján van. Ez pedig az önbizalom.
Bár sokkal jobban teljesít, mint más jegybéli szülöttek, az önbizalma kevesebb, mint a legtöbbnek.
Természeténél fogva szerény, és a legrosszabb önkritikával bír. Úgy érzi, tökéletesnek kell lennie, és ha veszít, önbizalma romokban hever. Osztogassuk bőkezűen a dicséretet és az elismerést, nem kell tartanunk attól, hogy ezáltal beképzelt gyerek válik belőle. Bár magának való, és nem olyan igényes, mint a többi gyerek, az önbizalmának nagy szüksége van erősítésre. Már csecsemőként is helyezzünk nagy hangsúlyt törekvéseinek dicséretére, így már az első hónapjaitól és éveitől kezdve növelhetjük magabiztosságát. Mondjuk el neki, milyen csodálatos, milyen okos és szép. Ritkán elégedett a teljesítményével. Minél többet dicsérjük, annál jobban hozzájárulunk hiányzó önbizalmának és elégedettségének kiépítésében. Egy másik dolog, amit adhatunk Bak csemeténknek az elismerésen kívül, a felelősség. Szabályokra, megszokásokra és tervszerűségre vágyik. Szabadság csak a könyveiben szereplő madaraknak kell. Míg élvezi, hogy okosnak és becsületesnek tartják, tartsuk szemmel, nehogy véletlenül túlzásba vigye.Kötelességei nyomaszthatják, és még csak meg sem említi nekünk. Annyira hozzászokhatunk a kétéves gyermek huszonkét éves érettségéhez, hogy elfeledkezhetünk róla, hogy ő még csak egy gyerek. Ha levertséget vagy rosszkedvet észlelünk nála, azonnal derítsük ki, mi a baj. A Bak gyermekek egyáltalán nem könnyelműek vagy szeleburdiak. Bár azt is felfedezhetjük, hogy egészséges humorérzékük van. Ahogy nőnek, úgy érik a szellemességük is, amitől a hasunkat foghatjuk. Imádják megnevettetni az embereket, és fontos a számukra, hogy vidámsággal, nevetéssel legyenek körülvéve, és pozitív visszajelzéseket kapjanak. Lepjük el a Bak gyermeket egy jó adag humorral, és azzal az érzéssel, hogy minden rendben van ezzel a világgal.
Természetéből adódóan két lábon áll a földön. Határozottan tesz-vesz a mában, nem fantáziál, s nem játssza meg magát. A tündérmesék megismertetéséért vívott harcaink kudarcba fulladhatnak, hidegen hagyják őt. Olyan történetekkel kell meglepnünk, melyeknek van értelme, valóság-hűek, ezeket élvezni fogja és tanul belőlük.
Tudnunk kell, hogy a vele való kapcsolatunk kihat az egész életére. Ez minden gyermek közül a Bakra vonatkozik a leginkább. Ösztönösen tiszteli a felnőtteket, igyekszik követni a viselkedésüket és mindig helyesen cselekedni. Vizsgáljuk meg magatartásunkat , és gondoskodjunk róla, hogy jó példát mutassunk, mint a szívélyesség, nagylelkűség, szeretet és optimizmus. Ha kifejezetten sötét hangulatban vagyunk, legyünk óvatosak. Előfordul, hogy a gyerek utánozza. Ne veszítsük el a türelmünket; de ha különösen ingerlékenyek vagyunk, térjünk ki a gyermek útjából. : Több mint valószínű, hogy elsajátítja a viselkedésmódot.

Evés - A Bak csecsemők elég hivatalosak az étkezést illetően, Szeretnek menetrend szerint enni, tíz-tizenöt perc alatt végeznek, és készen állnak az ejtőzésre. Ez a baba nincs oda a hosszú, kötött „összejövetelekért", kivéve, ha Rák, vagy ehhez hasonló Hold jegye van. Ez a baba szereti a rendszeres evészetet, csakúgy, mint a többi, Föld jegyben született gyermek. Szeret enni, így nem okoz túl nagy problémát az etetése, mert egészséges étvágya van.
Ne lepődjünk meg, ha rákattan bizonyos ételekre, és kedvenc halétkét és borsófőzelékét fogja óhajtani mindennap. Amit szeret, azt igazán szereti, nem probléma megetetni. Azonban gondoskodjunk róla, hogy ne ragaszkodjon a haszontalan étkekhez, vagy szénsavas italokhoz; azon legyünk, hogy már pici korától kezdve egészséges ennivalókat fogyasszon. Egy dolog biztos a Bakokkal kapcsolatban: hosszú ideig nem tudnak megszabadulni helytelen étkezési vagy egyéb szokásaiktól.

Alvás - Alvási szokásai általában meglehetősen normálisak. Ütemtervszerűen alszik, De hajon a foga, vagy csuklania kell, ordít, ahogy a torkán kifér. Általában könnyen meg lehet vigasztalni, és hamar elszundít újra. Fokozatosan későbbre tehetjük a lefekvés idejét, ahogy a születésnapok telnek, és ahogy kezdi megérteni a fejlődés jelentőségét, ezzel ő is látni fogja haladását.

Mozgási készségek - Már a második hét után fókuszál a szemével, de előfordul, hogy nem tetszik neki, amit lát! Igazi kihívást jelent ezt a komoly kisbabát mosolyra fakasztani és megnevettetni, ámde amikor felfedezi a lábujjait, azt óriási derültség követi. Amint megtanul járni, s mozgástere kibővül, elszántnak tűnik arra, hogy amilyen hamar csak lehet, kipróbálhassa ugyanazokat a dolgokat, amiket mi csinálunk.
Amint totyogni kezd, apró megbízatásokat adhatunk neki, mint például besegíteni a mosásban.
Szereti hasznosnak érezni magát , és egy felnőtt elismerése sokat számít neki. Kedveli a hasznos játékokat, főleg háztartási kiegészítőink tökéletes másait. Ezáltal felnőttnek és fontosnak érzi magát.

Beszéd - Nem fogja elsietni a beszédet, mivel szeret elmélyülni a körülötte lévő dolgokban, mielőtt újabb ismeretet szerezne. Csak azt látjuk, hogy fegyelmezetten figyel és hallgatózik, míg egy napon egyszer csak meg nem szólal. Ez számára is olyan izgalmas lesz, mint számunkra. Természetéből adódóan nem egy dumagép, kivéve, ha Ikrek, vagy hasonló Hold jeggyel született.
A zenével könnyebben tanulja a beszédet is, tehát hallgassuk vele együtt lemezeinket, és talán ő is bekapcsolódik az éneklésbe. Nem az a fajta, aki pillanatokon belül felenged, de mihelyst kényelmesen és biztonságban érzi magát, felszabadultan énekel és cseverészik. Biztassuk efféle cselekedetekre, mert ez feloldja és megszabadítja gátlásaitól az óvodára való készülődések közepette.

Tanulás - A Bak kisgyermek talán lassan tanul, de kitartóan, és addig foglalkozik egyvalamivel, amíg azt tökéletesen el nem sajátította. Amikor legelőször kap szilárd ennivalót, vagy egy új játékkal ismerkedik, abban nagy örömét leli, mivel szeret új dolgokat kipróbálni. Okos, és gyorsabban tanul, mint a legtöbbje, a veleszületett összpontosító képességének köszönhetően. Szereti véghezvinni a dolgokat, és büszke az erőfeszítéseire. Ne felejtsük el elhalmozni dicsérő szavakkal.
Bátorítsuk őt, semmint kritizáljuk. Ő saját maga legkeményebb kritikusa.
A Bak csemetének valószínűleg tetszeni fog az óvoda rendszere. Ügyesen bemagolja a tudnivalókat, és ő lehet az, aki legelőször megtanul tízig számolni. Szeret első lenni, és élvezi az elismerést.
Vonzza a számok világa, így számolással gyakran rábírhatjuk különféle teendőkre.

Közösség - Mindenhonnan azt halljuk, hogy Bak csemeténk visszahúzódó és befelé forduló, és ezzel talán nem értünk egyet. Nos, ha aktív Holdja van, akkor esetleg locsi-fecsi természet. De mind e mögött egy tartózkodó kisgyerek lakozik, aki jobban elvan azokkal, akiket ismer, és az idegenek közelében nehezen enged fel. Azonban, ha valakit szeret, azt örökké szeretni fogja. Ez az apróság nem egy társasági lény; de hűséges és rendíthetetlen, s ezek a csodálatos értékek már kicsi korában kialakulnak. Megeshet, hogy félénken és zárkózottan viselkedik az óvoda első napjaiban, mert feszélyezve érzi magát az új környezet és az ismeretlen emberek miatt. Nem tudja, mit várnak tőle, ezért bizonytalannak érezheti magát. Mégse aggódjunk. Ha egyszer belejön a napi kerékvágásba, és világosan átlátja a dolgokat, rögtön megjön a hangja. Figyeljük meg, nem fog túl sokat izgulni.

LECKÉK A BAK GYERMEK FELNŐTTÉVÁLÁSÁHOZ

Mindig álljunk mellette szerető,gondoskodó szülőkként. Adjuk meg neki a megérdemelt dicséretet, és a felelősséget, amire áhítozik.
Biztosítsunk neki gyakorlati alapú valóságszemléletet, de tanítsuk meg az erkölcsi, etikai értékekre és a lelkiségre is, hogy bölcs ember váljék belőle. Ha így teszünk, mérhetetlen ajándékot adunk a Bak gyermeknek. Szerető társai leszünk az élet lankáinak és hegycsúcsainak meghódításában, megbecsült szülők, és bölcs vezetők lehetünk egyben, Bak gyermekünkből kötelességtudó, lelkiismeretes, megbízható és tiszteletteljes felnőttet kovácsolhatunk, amilyen ő valójában mindig is volt.