Baba horoszkóp

A nap a kosban (márc. 21. - ápr. 20.)

Valószínűleg nem is igen figyelünk a csillagjegyekre, mikor kis újszülött csemeténket először a karjainkba adják. Magával ragad a szülés eufórikus állapota, és csak egy csöppnyi szeretnivaló, ártatlan, összekuporodott batyut látunk és ez még a következő napokban sem változik meg. De hamarosan felfedezzük a szemében a csillogást, és saját bőrünkön érezzük vasakaratát ennek a bátor kis lénynek. Olyan parányi, végtelenül édes, és kétségtelenül ő a főnök.
A Kos gyermek kizárólag a saját feje után fog menni, ő erre született. Mindig ő a legelső, és ki is harcolja, hogy ez így maradjon. Parancsolhatunk, hízeleghetünk, manipulálhatjuk, felemelhetjük a hangunkat, vagy csak egyszerűen szépen megkérhetjük valamire, teljesen mindegy, hogy egyhetes csecsemő, vagy hatéves gyerek, a Kos bébi úgyis azt fogja csinálni, amit, ahogy és amikor neki kedve tartja.
Nem akarok senkit életfogytig tartó gyötrődésre ítélni, hiszen mindannyian tudjuk, milyen édesek ezek a picikék. Sőt, valószínűleg a Kos csemeténk a legdrágább kisbaba az egész kórházban. Ez csak figyelmeztetés, hogy ne várjunk szürke hétköznapokat. Erős, élénk fizikumával, éles és éber elméjével a Kos baba izgalomra vágyik. Ha ezt nem biztosítjuk, ő fogja megteremteni magának. Kapálózni fog, hogy mindent kipróbálhasson, és ezt óriási gyönyörrel teszi, ami már-már a hiperaktivitással határos. Míg a játszótársait kielégíti, ha feléjük gügyögünk vagy rájuk mosolygunk, a Kos baba buzgón keresi a módját önmaga szórakoztatásának.
Akármennyire is társasági lénynek tűnik, egy leheletnyi magányosság is rejtőzik benne. Elég okos fejet hord pici nyakán ahhoz, hogy még totyogó babaként is kezébe vegye a dolgok irányítását, míg mások türelmesen várják az utasításokat.
Legyünk elégedettek, amiért a Kos baba vezetésre, és nem engedelmességre termett. Legyünk boldogok, hogy már akkor tisztában van gondolataival, mielőtt még beszélni tudna. Adjunk hálát, hogy ügyes, pimasz, és magával ragadó. Csak azt ne várjuk el, hogy másokat kövessen. Amit biztosan elvárhatunk Kos gyermekünktől, az a lendület. Nem megtervezett, kiegyensúlyozott hétköznapokra, hanem szélsőségekkel teli, színes életre vágyik. A hihetetlen energia és szenvedély együttese egy apró tűzgolyót szülhet, és karcolásokra, zúzódásokra és főleg fejsérülésekre adhat okot. Ne ijedjünk meg, a Kos izgága száguldozásaiból és eséseiből kivétel nélkül egy szempillantás alatt felépül: a baleseteket, sérüléseket, betegségeket és szívfájdalmakat csodás gyógyulás követi. Egyszerűen nincs idejük önsajnálatra, az élet túl izgalmas és oly sok mindent kell még tenni, és fel kell fedezni. Jó példa erre az unokám, aki ízig-vérig Kosnak született. Sokat elesett és felkelt, mint minden pici gyermek. Ő nem engedte, hogy sajnáljuk, vigasztaljuk, puszilgassuk, ilyenkor felpattant, és azt kiabálta: „Ne sajnálj!!! Ne sajnálj!” és szaladt tovább. A Kos gyermek természetének a veleszületett sebesség iránti vágyának, a nyíltszívűségének és az őszinteségének az eredménye, ami épp oly üdítő, mint amilyen fárasztó, a jól ismert frontális támadás. Erre nem árt felkészülni. Lehet, hogy most még csemeténk a bölcsőjében gőgicsél, de hamarosan beszélni fog. Röviddel ezután, pedig készen áll a frontális rohamra.

Kos

A kos gyermek

Evés - Már születés után kis csecsemőkorban megmutatkozik, hogy a Kos gyermeknek egészséges étvágya van. Nem szereti, ha az étellel - vagy bármi mással - megvárakoztatják. Nem kell aggódni, ha éhes, azt a tudtunkra hozza. Tipikusan ő az a baba, akinek az arca evés közben fültől fülig maszatos lesz. Türelmetlensége miatt, ami sűrű fejrázással párosul, meglehetősen nehéz beletalálni a szájába.
Erős akaratú és követelőző. Azt, és akkor kell neki adni, amit, és amikor ő akarja. Ez akár az akaraterők csatájává is fajulhat. Kilapátolja, és kiöntözgeti az ételt. Így tanul meg dolgokat. Tehát az ebéd körül nagy lehet a felfordulás. Tanítsuk kompromisszumokra és megegyezésre. Nagyon gyorsan szívják magukba az információt, és a későbbiekben a mindennapos tevékenységek lehetőséget adnak a tanulásra.
Amikor már próbálgat egyedül enni, ebéd közben is adhatjuk neki az újabb információt, pl. a különbségeket. „Apu most ezzel a nagy kanállal eszi a fagyit.” „Anyu most nem kér desszertet, ezért neki nincs kanala, te, pedig ezzel a kis kanállal fogsz enni.” Ez kiváló lehetőség, hogy megtanítsuk őt arra, hogy az evés társas tevékenység, amikor a többiekre is figyelni kell rajta kívül.

Alvás - Nem könnyű ezt az izgága, örökmozgó kisbabát elaltatni, de mindenért kárpótol minket hatalmas életigenlése és lelkesedése. Mint egy gumilabda, hihetetlen bátorsággal és lendülettel pattan vissza a huppanásaiból és zuttyanásaiból. Ki kell fárasztani ezt az energiababát, hogy könnyebben álomba zuhanjon. Ha járókába szorítjuk őt, annak nem fog örülni. Természetes elevenségéből és energiájából kifolyólag nincs szüksége sok alvásra.
A néhány jóval passzívabb jegy szülöttével ellentétben a Kos nehezen tud lazítani. Akár ideoda szaladgál, akár a kifulladásig elfáradt, mégsem tudja eldönteni, mikor fáradt ki valójában. Tanítsuk meg őt a pihenésre, és mindenekelőtt a kiegyensúlyozottságra.
A szerepjátszás képessége 2-3 éves kora körül kifejlődik. Csalogassuk őt ágyba meséléssel, vagy hagyjuk, hogy ez a csöpp gyerek meséljen nekünk.

Mozgási készségek - Fáradhatatlan lény, állandóan izeg-mozog, rugdos, már az anyja hasában is. A Kos az első állatövi jegy, és ez a kis vasgyúró szeret is mindenben az első lenni. Megdöbbentő, hogy milyen buzgalommal húzza-vonja magát, s már jóval korábban kísérletezik a járással, mint azt a kortársai teszik. Ne lepődjünk meg, ha kilenc hónaposán járni kezd. Kedvét leli újdonsült szabadságában, és ahogy elindul, ráébredünk gyermekünk kibontakozó önállóságára.
Ez a kis szemfényvesztő a füle botját sem fogja mozdítani tiltó kiáltásainkra. Gond nélkül felkapaszkodik a bútorokra, leszökken a dohányzóasztalról, és rázza a kilincset. Ha valami meg van tiltva, ő annál nagyobb élvezettel tevékenykedik. Persze leoperálhatjuk a kilincset, de úgy is túljár az eszünkön az ügyeskedésével és kitartásával. Győződjünk meg róla, hogy a bejárati ajtó zárva, hogy az utcára ne szaladjon, amikor nem figyelünk.
Hamar felméri saját fizikai és szellemi erejének határait. Igazi kihívássá, és nehezen kezelhetővé válik, főleg, ha elkényeztetjük. Ha idő szűkében vagyunk, és mégis be kell őt varázsolnunk, pl. a fürdőszobába, semmiképpen ne erőszakkal tegyük. Ha egyszer ráérzünk konok természetére, megtanulhatjuk kezelni őt.

Beszéd - Ez a baba hamarabb ki fogja mondani az első szavát, mint bármelyik gyerek a környezetében. Szeret incselkedni, így hamarosan felfedezhetjük pajkos mivoltát ennek a huncut kis lénynek. Az sem szokatlan ezeknél a babáknál, hogy már kilenc hónaposán szeretik bosszantani anyut és aput.
Beszédkészségének fejlődése hozzájárul, hogy egyre inkább kinyilvánítsa erős akaratát. Meg kell, hogy tanítsuk ennek a kis dinamónak, hogy nem ő a főnök. Ha ezt nem tanulja meg az elején, nagy bajban leszünk. Mivel így áll a helyzet, számos önálló döntést fog hozni, pl. ő határozza meg azt is, hogy mikor kerül le róla a pelenka. Humorral kell nevelni őket, nem kemény kézzel. Hiszen csak kis gyerekek, akik imádnak kacagni és zsiványkodni. A Kos gyermek okos, ravasz, és gyors felfogású. Szeret kötekedni, és szereti, ha incselkednek vele. Egy igazi Móka-Miki. Hamar felfogja, hogy hogyan ugráltathatja a körülötte lévőket.

Tanulás - Fényes elméje átragyog tiszta, nyílt tekintetén. Lenyűgöző gyorsasággal tanul, de ne ijedjünk meg, ha a haragtól elvörösödik, és csapkod pici öklével. Akarata túllépi képességeit, és könnyen kétségbeeshet.
Árasszuk el tarkabarka játékokkal, hogy lekössük, és aktívan tartsuk, mert akkor a legcsintalanabb, ha unatkozik. Szereti a cselekedtető játékokat, és élvezni fogja, ha labdajátékot játszhat velünk, vagy bújócskázhat a kutyával.
Mindent könnyen és gyorsan megtanul a hatalom és uralom témakörében. A zajos dolgok tetszenek neki, mint a traktor, vagy helikopter, és szívesen utánozza is őket nagy lármával, miközben játszik. Megtanulja használni saját erejét, és nagyon fogja élvezni a versenyeket. Nem árt felügyelni a játékát, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem válik agresszívvá.

Közösség - Ez a csemete egyáltalán nem visszahúzódó, hacsak nem rendelkezik érzékeny Holdjeggyel vagy Aszcendenssel. Merészen, bátran lép kapcsolatba az emberekkel, és nem esik nehezére kinyilvánítani az igényeit. Élvezi az életet és az emberek társaságát. Imád a figyelem középpontjában lenni, és érezteti jelenlétét attól a perctől kezdve, hogy megszületett.
Megesik, hogy követelőző, és szófogadatlan, szeret a saját feje után menni. Ezen kívül szertelen, lelkes, és bűbájos. Játszótársait lenyűgözi rendezkedő stílusa és életöröme, míg a kevésbé türelmes felnőttek bosszankodhatnak. Dicsérjük meg merész mutatványaiért, de tartsuk rajta a szemünket.
Semmi kétség, hogy ez a gyermek égetnivaló, de a csodájára járnak bárhol is legyen. Igazi vezéregyéniség. Független, energikus, és nem mindennapi. Természetes bőbeszédűségét a más gyerekekkel való játékra irányítja. Igyekszik a csapat vezére lenni, minden játékban és kalandban előretolakodik. Tudja, hogy ez az ő helye.

Ha gyermekünk Napjegye Kos, pl. a Holdjegye Skorpió, az Aszcendense pedig Nyilas, akkor mindhárom csoportra vonatkozókat el kell olvasnunk, hogy megismerhessük a kilátásait, egyéniségét és életfelfogását. (Az előbbieknél Skorpió Hold miatt érzékenyebb a kis lelke.)